Sommarplågan 2018

Svensk sommar

2018 var ett mycket fullspäckat år, inte minst p g a Fotbolls VM, vilket alltid är en höjdare i Sverige, utan vi hade även tur med solen. 2018 var rekordvarmt i Sverige. Södra Sverige fick genomgå en stor värmebölja som varade veckor på varandra. Somliga dagar var temperaturen uppe i nästan 30 grader Celsius, vilket inte sker ofta alls i Sverige. Temperaturen Sverige fick se i år är normalt för de tropiska delarna utav Europa, som Spanien och Malta. Att det skulle ske i Sverige var inte väntat för någon.

Tidningarna skrev om vädret och temperaturen nästan dagligen. Var och varannan dag fanns en artikel om hur rekordvarmt det nu var i Sverige. Det var inte så att varje dag slog föregåendes dags rekord, dock så sattes nya rekord på olika sätt nästan varje dag. “Juli-månads varmaste torsdag i historien”, “rekordvarmt i vattnet i xyz-sjö” — alltid var det nya rubriker med nya rekord som sattes.

Detta är inte direkt överraskande dock. Man kan hitta rekord i allt om man letar efter. Till exempel så sätts det säkert något nytt rekord idag med hänsyn till vädret. Det var dock spektakulära rekord som sattes i år. Läser man en rubrik kan man se direkt om rubriken är värd att bli imponerad utav eller om den bara hoppas vara sensationell. I år såg vi verkligen många nya rekord slås.

Rekordet sommaren 2018 slog

Vi började mäta temperatur i Sverige, Stockholm året 1756. Länge sedan. Detta innebär att vi har många dagars temperaturmätningar att gå igenom om vi hoppas slå ett rekord.

Det förra rekordet sattes året 1996 en julimånad. Juli brukar vara den varmaste månaden i Sverige.

Året 2018 slog vi 1996 rekordet redan i junimånad. En hel vecka innan vi ens kom till julimånad. Rekordet var ursprungligen en medeltemperatur på 21,5 grader. 2018 slog vi rekordet med en betydligt högre medeltemperatur. Julimånad blev det bara varmare.

Vad kommer vi att se för väder 2019?

Det man misstänker är ju att vi bara kommer att se högre och högre temperaturnivåer. Är det på grund av växthuseffekten? Många säger det. Dock så är det ju inte direkt bevisat. Många säger även motsatsen. Det ända man just nu kan göra är att spekulera. Om vi rör oss i den riktning vi fortsätter att röra oss i, så bör ju planeten bli varmare och varmare.

Tidigare pratade man om att Golfströmmen var under risk just p g a växthuseffekten. Om Golfströmmen bryter sitt mönster kan Skandinavien, som förlitar sig på just Golfströmmen för sitt klimat, att kunna se en istid. Detta var diskussionen tidigare — alltså en istid i Sverige. Istället har vi nu sett rekordvarma dagar. Givet så är vintern oerhört kall — men det har den varit sen urminnes tider i Skandinavien. Idag ser vi rekordvarma somrar vilket inte alls är allt för normalt, och kanske motsäger växthuseffekten.

Idag finns det många bloggare som gillar att blogga om detta problem. Problemet är populärt. När man har något populärt så brukar det oftast vara så att många vill dela med sig utav sina åsikter och göra sig hörda. Har man ett problem så vill alla vara med och försöka lösa problemet. Om man gillar diskussionerna kring detta ämne kan man hitta flertalet bloggar via en simpel Google-sökning. Vill du dela med dig utav din åsikt när det kommer till detta ämne så starta en blogg! Hitta ett grymt webbhotell som kan hosta WordPress eller din favoritplattform och börja sedan blogga. Kontakta andra bloggare för att sprida din blogg och försök sedan nå så många som möjligt. Sociala medier är även det en bra kanal för att nå en större publik. Dela sedan med dig utav dina åsikter, vi vill gärna höra dem då detta är ett väldigt intressant ämne. Förhoppningsvis så kan vi förutspå klimatets utveckling framöver!

Vad tror Ni att vi kommer se för väder nästa år? Klimatet kan vi idag förutspå åtminstone lite grann, men vädret är lite svårare och där gissar man lite mer. Sätter vi nya rekord även nästa sommar?